Sinds maart hebben zich in vele delen van het land nieuwe kronen voorgedaan, waarbij Shanghai en Jilin de ernstigste gevallen zijn en de sluitingen in de steden langer hebben geduurd, zodat er ernstige gevolgen zijn voor de logistiek en het vervoer, de productie en de bedrijfsactiviteiten. Shanghai en Jilin zijn belangrijke regio’s voor de Chinese auto-industrie, met autofabrikanten en auto-onderdelenbedrijven die in en rond de regio aanwezig zijn.

Als gevolg van de epidemie zijn de autoproductie en -verkoop in april sterk gedaald. Uit de gegevens bleek dat de nationale markt voor personenauto’s in april 1,042 miljoen eenheden verkocht, een daling met 35,5% j-o-j en 34,0% j-o-j. De nationale productie van personenauto’s bedroeg in april 969.000 eenheden, een daling met 41,1% j-o-j en 46,8% j-o-j.

Nadat Shanghai eind maart een gesloten controle had ingevoerd, kwamen de meeste OEM’s op de eerste door Shanghai aangekondigde “witte lijst” om het werk en de productie te hervatten, en hervatten zij geleidelijk hun productie medio april. Als gevolg van logistieke en vervoersproblemen, de levering van onderdelen en personeelstekorten werkten sommige fabrieken zelfs na hervatting van hun werkzaamheden nog steeds op minder dan 50% van hun pre-epidemische capaciteit.

De autoproductie en -verkoop waren laag, zodat ook de vraag naar banden daalde. Uit de gegevens blijkt dat het aantal nieuwe banden in China in april ook aanzienlijk is gedaald ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder, waarbij het aantal nieuwe banden van volledig staal met bijna 30% is gedaald ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Het gebrek aan vraagondersteuning voor banden leidde uiteindelijk tot een zwakke omzet op de markt voor synthetisch rubber, waarbij de voorraadniveaus bleven stijgen, zodat de prijzen voor styreenbutadieen en butadieenrubber zijn gedaald. In april werden de prijzen voor styreenbutadieen 1502-rubber vier keer verlaagd, met een cumulatieve daling van 1.200 yuan per ton.

 

Rubber Verkoopgrafiek

Terwijl de grondstoffenprijzen in dezelfde periode op een hoog niveau bleven, werden de winsten van synthetisch rubber verder gedrukt, waarbij de verliezen bij SBR bijzonder groot waren. Sommige particuliere styreenbutadieenrubberfabrieken zeiden dat op korte termijn of blijven de negatieve verminderen, maar ook kunnen stoppen met het onderhoudsplan.
De gemiddelde prijs van butadieen uit de tank in Oost-China bedroeg op 7 mei 9.600 RMB per ton, tegen 10.650 RMB per ton op 28 maart, een daling met bijna 10%.

 

Butadieen prijzen
De binnenlandse toeleveringsketen voor de automobielsector werd getroffen door overlappend onderhoud van butadieenfabrieken, terwijl de downstreamaankopen in Japan en Korea matig waren. In vergelijking met de binnenlandse RMB-prijzen voor butadieen waren de CFR Noordoost-Aziatische USD-prijzen steviger en is de omgekeerde RMB USD-marge sinds maart verder toegenomen.

 

Butadieen Wisselkoers

*Butadieen CFR Noordoost-Azië Omzettingsprijs RMB = CFR Noordoost-Azië * wisselkoers * 1,02 * 1,13

 

Ondertussen heeft de devaluatie van de RMB de Chinese butadieenexport verder gestimuleerd. Volgens de statistieken zijn er nu zeven zendingen verhandeld van Chinese exportgoederen die in april-mei zijn geladen.

 

De downstream-vraag naar butadieen kan blijven dalen totdat de binnenlandse epidemie verbetert en de productie en de bedrijfsorder, en het aanbod van de automobielindustrie aanzienlijk verbetert, en de Chinese butadieenexport kan verder toenemen naarmate deze sterke externe en zwakke interne situatie aanhoudt.


Post time: May-12-2022