In 2017-2021 vertoonde de hoofdmarktprijs van acrylnitril een stijgende-dalende-oscillerende opwaartse trend. De prijsbeïnvloedende factoren kunnen natuurlijk niet los worden gezien van verschillende factoren zoals de kostenzijde, de aanbodzijde, de vraagzijde, enz.

 1648094462

 

De factoren die van invloed zijn op de prijs van acrylnitril kunnen worden onderverdeeld in de volgende aspecten : kostenzijde (grondstof propyleen, ammoniak), aanbodzijde (prijs van acrylnitril), vraagzijde (drie belangrijke stroomafwaartse produkties van ABS, acryl, acrylamide, exportvolume). Uit de bovenstaande grafiek blijkt dat de correlatie tussen de kostenzijde en de prijs van acrylnitril hoog is, waarbij de correlatiecoëfficiënt tussen de belangrijkste grondstof, propyleen, en de prijs van acrylnitril in de afgelopen vijf jaar maar liefst 0,81 bedroeg, gevolgd door synthetische ammoniak. Hoewel de correlatie tussen de acrylamideproduktie en de acrylonitrilprijzen hoog is, weerspiegelen de fundamentele factoren meer het effect van veranderingen in de acrylonitrilprijzen op acrylamide. Het uitvoervolume van acrylnitril, dat van groot belang is voor de markt, heeft een correlatiecoëfficiënt van 0,63 met de prijs van acrylnitril, hetgeen wijst op het toenemende effect van de uitvoer op de prijs van binnenlandse bronnen na de uitbreiding van de binnenlandse produktiecapaciteit voor acrylnitril.

 Analyse van de ontwikkeling van de kosten van acrylnitril en grondstoffen

 

Kosten: Er zijn momenteel 11 acrylonitril fabrieken in productie in China, waarvan alleen Shandong Kruger en Shandong Haijiang upstream hebben geen feedstock propyleen eigen steun, propyleen steunpercentage van meer dan 80%, met de belangrijkste feedstock propyleen correlatie is hoger, deze situatie is meer prominent in 2020. 2020 acrylonitril Zhejiang Petrochemische nieuwe installaties zullen naar verwachting in gebruik worden genomen, in combinatie met de volksgezondheid gebeurtenissen die van invloed zijn acrylonitril terminal De vraag naar acrylnitril en de belangrijkste stroomafwaartse vraag naar propyleen hield aan, en de prijs van acrylnitril en de belangrijkste grondstof propyleen was eens omgekeerd, en de rentabiliteit van acrylnitrilfabrieken werd aanzienlijk gedrukt, en de steun aan de kostenzijde werd meer en meer duidelijk. Sinds 2021 is de binnenlandse en internationale steun voor de bevoorrading met acrylnitril aanzienlijk toegenomen en is de impact op de kosten in de loop van de tijd afgezwakt, terwijl de impact op de kosten naar verwachting zal toenemen met de ingebruikneming van nieuwe acrylnitrilfabrieken in het vierde kwartaal.

 Productie van acrylonitril tegenover drie belangrijke downstreamconsumpties

 

Wat de fundamentele factoren op het gebied van vraag en aanbod betreft, blijkt uit de analyse van de correlatie tussen de produktie van elk produkt en de prijzen van acrylnitril dat de correlatie tussen acrylnitril zelf en de produktie van elk van de belangrijkste afgeleide produkten betrekkelijk gering is. De reden hiervoor is de ontwikkeling van de fundamentele vraag- en aanbodfactoren van acrylnitril.

 

In 2017 werd de acrylonitrilfabriek van Qilu Petrochemical gesloten en nam het tekort aan acrylonitril toe, waardoor de markt in een fase van overaanbod terechtkwam. Hoewel vanaf 2018 130.000 ton van Shandong Haijiang, 260.000 ton van Jiangsu Srbang II, 260.000 ton van Zhejiang Petrochemical Phase I en 260.000 ton van Zhejiang Petrochemical Phase II nieuwe fabrieken geleidelijk in gebruik werden genomen, deden zich in verschillende jaren echter van tijd tot tijd andere sluitingen van fabrieken voor voor grote reparaties, in combinatie met overmacht aan buitenlandse acrylnitril en andere omstandigheden, zodat de aanbodzijde van de fabriek een zwaardere stempel drukte op de acrylnitrilprijzen, wat resulteerde in productprijzen uit het oogpunt van de gegevens De correlatie met de verschillende fundamentele factoren is gering.

 

In de komende november-december zal de stroomafwaartse vraag naar acrylprodukten het laagseizoen ingaan, terwijl de belasting van sommige acrylamidefabrieken zich enigszins heeft hersteld, maar er wordt nog steeds verwacht dat nieuwe acrylonitrilfabrieken in bedrijf zullen worden genomen.
Bovendien wordt verwacht dat, nu de binnenlandse acrylnitrilcapaciteit vrijkomt, de uitvoer zal blijven toenemen en dat de exportvraag ook een aanzienlijke invloed zal hebben op de binnenlandse acrylnitrilprijzen.

 

Wat de prijsontwikkeling van acrylnitril in 2022 betreft, wordt nog steeds verwacht dat in 2022 850.000 ton nieuwe capaciteit zal vrijkomen. In 2022 zal het tempo van de ABS-productiecapaciteit naar verwachting versnellen, waarbij naar verwachting meer dan 3 miljoen ton nieuwe capaciteit in gebruik zal worden genomen, hoewel het acrylnitrilverbruik met meer dan 600.000 ton zou kunnen toenemen. Aangezien de nieuwe ABS-capaciteit naar verwachting in de tweede helft van volgend jaar op gang zal komen, zal het effect van de kosten van en de fundamentele factoren voor acrylnitril op de prijzen echter groter worden en zal de totale prijsmarge voor acrylnitril in 2022 wellicht niet zo hoog zijn als in 2021.


Post time: Mar-24-2022